پتاسیم: هر آنچه درباره پتاسیم لازم است بدانیم

1399/07/21 در ساعت 03:00:00

چرا پتاسیم برای کنترل فشار خون ضروری است؟ چه مواد غذایی پتاسیم دارند؟ در چه مواقعی پتاسیم برای سلامتی خطرآفرین است؟

پتاسیم: هر آنچه درباره پتاسیم لازم است بدانیم

پتاسیم و بدن ما

پتاسیم یکی از عناصر معدنی حیاتی برای بدن است که عملکرد درست سیستم عصبی و ماهیچه‌ها از جمله ماهیچه قلب، به وجود آن وابسته است. در واقع پتاسیم به انتقال سیگنال‌های الکتریکی در سلول‌های بدن کمک می‌کند. بدن به واسطه مواد غذایی پتاسیم دریافت می‌کند. دریافت مقدار کافی پتاسیم برای کنترل فشار خون بسیار حیاتی است. همچنین تحقیقات نشان داده که مصرف غذاهای پر پتاسیم می‌تواند ریسک حمله قلبی را کاهش دهد. 

 

پتاسیم چگونه به کنترل فشار خون کمک می‌کند؟

استفاده از مواد غذایی که سرشار از پتاسیم هستند، برای کنترل فشار خون بالا بسیار مهم و ضروری هستند، زیرا پتاسیم اثرات منفی سدیم را کاهش می‌دهد. هر چه پتاسیم بیشتری بخورید، سدیم بیشتری توسط کلیه از طریق ادرار دفع می‌شود. پتاسیم همچنین به کاهش فشار در دیواره رگ‌های خونی کمک می‌کند، که این موضوع سبب کاهش بیشتر فشار خون می‌شود. افزایش پتاسیم از طریق رژیم غذایی در بزرگسالانی با فشار خون بالاتر از 120/80 توصیه می‌شود. باید به این نکته توجه داشت که پتاسیم برای افرادی که داروهای خاصی (مانند برخی از داروهای فشار خون) را مصرف می‌کنند، و برای بیماران کلیوی، می‌تواند خطرناک باشد، در نتیجه این افراد برای میزان مصرف پتاسیم باید با پزشک خود مشورت کنند.

 

پتاسیم و رژیم غذایی

به طور میانگین بدن ما به حدود 4700 میلی‌گرم پتاسیم در روز نیاز دارد. بسیاری از منابع غذایی که در رژیم dash وجود دارد (میوه، سبزیجات، لبنیات کم چرب و ماهی) منبع طبیعی و غنی پتاسیم هستند. به طور مثال یک موز متوسط در حدود 420 میلی‌گرم و نصف بشقاب پوره سیب زمینی در حدود 590 میلی‌گرم پتاسیم دارد.

برخی دیگر از منابع غذایی پر پتاسیم:

ماده غذایی شامل پتاسیم

میزان پتاسیم در 100 گرم از ماده غذایی

(بر حسب میلی‌گرم)

     چند درصد از نیاز روزانه پتاسیم بدن را رفع می‌کند؟
زردآلو و آب زردآلو259     6%
زردآلو خشک (برگه زردآلو)1162     25%
آووکادو485     10%
طالبی228     5%
گرمک267     6%
شیر بدون چربی یا کم چربی (1 درصد) (245 میلی‌لیتر)  322     7%
ماست بدون چربی (245 میلی‌لیتر)380     8%
گریپ فروت و آب گریپ فروت*148     3%
ماهی هیلبوت435     9%
قارچ448     10%
پرتقال و آب پرتقال181     4%
نخود فرنگی244     5%
سیب زمینی421     9%
دانه سویا621     13%
آلو خشک732     16%
کشمش 749     16%
خرما656     14%
اسفناج558     12%
گوجه فرنگی237     5%
ماهی تن207     4%

*برای مصرف گریپ فروت در صورت استفاده از داروی کاهش‌دهنده کلسترول با پزشک خود مشورت کنید.

کاهش پتاسیم خون چه تاثیری بر بدن دارد؟

در صورتی که میزان پتاسیم در فردی به طور قابل توجهی کاهش یابد فرد دچار هیپوکالمی[1] می‌شود. کاهش پتاسیم در بدن دلایل زیادی می تواند داشته باشد، اما معمولا در نتیجه استفراغ، اسهال، اختلالات غده فوق کلیه یا استفاده از داروهای ادرار آور ایجاد می‌شود.  

کاهش جزئی سطح پتاسیم در خون معمولا علائمی ایجاد نمی‌کند، اما کاهش بیشتر می‌تواند باعث ضعف عضلات، گرفتگی عضلات و حتی فلج شدن، شود و همچنین ممکن است باعث ایجاد ریتم غیرطبیعی قلب شود. اگر هیپوکالمی به مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است مشکلات کلیوی ایجاد کند.

 

چگونه می‌توانیم پتاسیم بیشتری دریافت کنیم؟

برخی از نمک‌های خاص هستند که حاوی مقادیر زیادی پتاسیم و مقدار بسیار کمی سدیم هستند. ولی تنها در صورتی از این نمک‌ها استفاده کنید که مطمئن باشید که میزان پتاسیم دریافتی روزانه‌تان کمتر از میزانی که باید دریافت کنید، باشد. در صورت استفاده از دارو، به خصوص داروهای فشار خون و در صورت داشتن بیماری کلیوی حتما در مورد استفاده از این نمک و رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.  

 

دریافت مقدار بیش از حد پتاسیم چه تاثیری بر بدن دارد؟

کلیه‌ها اندام‌های اصلی کنترل مقدار پتاسیم در بدن هستند و در صورت اضافه بودن مقدار پتاسیم آن را از طریق ادرار دفع می‌کنند. در صورتی که مقدار پتاسیم دریافتی آنقدر زیاد باشد که کلیه‌ها نتوانند آن را دفع کنند و یا زمانی که کلیه‌ها صدمه دیده باشند و عملکرد درستی نداشته باشند، مقدار زیادی پتاسیم در بدن تجمع پیدا می‌کند و اصطلاحا فرد دچار هایپرکالمی[2] می‌شود. غلظت پتاسیم و سدیم نقش مهمی در عملکرد سیگنال الکتریکی لایه عضلانی ضخیم میانی قلب، معروف به میوکارد دارد. سطح بالاتر از حد طبیعی پتاسیم می‌تواند با سیگنال‌های الکتریکی این لایه عضلانی تداخل پیدا کرده و منجر به انواع مختلف از آریتمی‌های قلبی[3] شود.

مصرف پتاسیم زیاد در افراد مبتلا به اختلالات کلیوی خطرناک است. از آنجا که در بیماران کلیوی، کلیه‌ها قادر به حذف پتاسیم از خون نیستند، پتاسیم زیادی در بدن جمع شود. مانند فشار خون بالا، ازدیاد پتاسیم در بدن علائم زیادی ندارد. احساس ناراحتی در معده، نبض ضعیف یا نامنظم و بی‌حالی از علائم ازدیاد پتاسیم در بدن است.

 

شما ممکن است به دلیل یکی از مواردزیر در خطر هایپرکالمی باشید:

1- بیماری‌های مزمن کلیوی[4] (CKD)

2- دیابت

3- نارسایی قلبی

4- مصرف داروهایی که با تعادل پتاسیم تداخل دارند، مانند برخی از داروهای فشار خون

5- آسیب شدید و وسیع عضلانی

6- سوختگی شدید در قسمت وسیعی از بدن  

7- دریافت مقدار زیادی خون

8- ایدز (HIV) و برخی دیگر از عفونت‌ها

9- اعتیاد به الکل یا مصرف برخی از مواد مخدر که باعث تجزیه فیبرهای عضلانی و آزاد شدن پتاسیم می‌شود

 

 قبل از هر گونه استفاده از مکمل‌های پتاسیم با پزشک خود مشورت کنید. همچنین برای استفاده از نمک‌های پتاسیم جایگزین نمک سدیم هم با پزشک خود مشورت کنید. این نمک می‌تواند در شرایط پزشکی خاص و در کسانی که از داروهای مهار کننده ACE برای فشار خون استفاده می‌کنند،  پتاسیم خون را بیش از حد عادی بالا ببرد.

 

1- Hypokalemia

2- Hyperkalemia

3- ریتم غیر طبیعی قلب

4- Chronic kidney disease

 

درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد

1403/08/19 در ساعت 23:34:42

برای کنترل فشار خون بالا و سردرد، تغییرات رژیم غذایی (کاهش نمک، مصرف میوه و سبزیجات)، ورزش، مدیریت استرس، استفاده از گیاهان دارویی مثل سیر و بابونه، و ترک عادات ناسالم مفید هستند

درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد

فشار خون عصبی: دلایل، علائم و روش‌های کنترل استرس

1403/07/30 در ساعت 16:26:46

فشار خون عصبی ناشی از استرس و اضطراب است و با علائمی مانند تپش قلب و سردرد همراه است. این نوع فشار خون با مدیریت استرس و تغییرات سبک زندگی قابل کنترل بوده و می‌توان از عوارض جدی مانند بیماری‌های قلبی پیشگیری کرد.

فشار خون عصبی: دلایل، علائم و روش‌های کنترل استرس

رژیم فستینگ کاهش وزن سریع

1403/07/11 در ساعت 18:52:26

رژیم فستینگ شامل دوره‌های روزه‌داری و غذا خوردن است که به کاهش وزن و بهبود سلامت کمک می‌کند، اما ممکن است باعث گرسنگی و افت قند خون شود. مشاوره پزشکی توصیه می‌شود

رژیم فستینگ کاهش وزن سریع

آیا قرص‌های فشار خون را می‌توان قطع کرد؟

1403/06/29 در ساعت 18:59:22

مصرف داروهای فشار خون معمولاً مادام‌العمر است، اما در شرایط خاص ممکن است پزشک تصمیم به کاهش یا قطع دارو بگیرد

آیا قرص‌های فشار خون را می‌توان قطع کرد؟

بررسی علمی نمک صورتی: مزایا، معایب و واقعیت‌های پشت ادعاها

1403/05/30 در ساعت 23:34:35

مطالعات علمی نشان می‌دهد که نمک صورتی هیمالیا، علی‌رغم محبوبیتش، از نظر مزایای سلامتی تفاوت چندانی با نمک معمولی ندارد. این نمک حاوی مواد معدنی است، اما در مقادیر کم. همچنین، کمبود ید و حضور فلزات سنگین از معایب آن به شمار می‌آید. مصرف معتدل آن توصیه می‌شود.

بررسی علمی نمک صورتی: مزایا، معایب و واقعیت‌های پشت ادعاها

سیگار و فشار خون

1399/11/27 در ساعت 14:59:00

آیا سیگار کشیدن باعث افزایش فشار خون می شود؟ برای ترک سیگار چه کارهایی می توانیم انجام دهیم؟

سیگار و فشار خون
نظر جدید
0%